ČAST | ČMKV | TVREGISTR | STIS výsledky: A, L, S, B, T, M, Z, E, H, J, C, P, K, U | METODIKAROZHODČÍ | ELO ST

Nově v menu RACKETSPORT odkaz na Akční nabídku tohoto obchodu. Děkujeme Vám za návštěvu, přízeň a aktivní používání portálu TT-SPORT. Svou podportu určenou pro další rozvoj portálu můžete vyjádřit také proklikem na reklamním banneru v levém pruhu. V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kontaktovat. Tým portálu TT-SPORT.cz.

Přihlášení / odhlášení

Podpořte Portál TT-SPORT

Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne
  • Strana:
  • 1
  • 2

Téma: Záměrné podání hranou rakety - legálnost servisu.

Záměrné podání hranou rakety - legálnost servisu. 6 měsíců 2 týdnů zpět #38317

  • Alldeffoff
  • Avatar uživatele Alldeffoff
  • Offline
  • Nováček
  • Příspěvky: 8
  • Karma: 0
Je v pořádku pokud hráč podává záměrně hranou rakety? Myšleno hranou která svírá potahy, tedy ne držátkem, ale hranou mezi potahy.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Záměrné podání hranou rakety - legálnost servisu. 6 měsíců 2 týdnů zpět #38318

  • Klopič
  • Avatar uživatele Klopič
  • Offline
  • Super Veterán
  • Příspěvky: 559
  • Obdržená poděkování 230
  • Karma: 52
Pravidlá o tom nič nehovoria, takže je to legálne.
Otázkou je, na čo je to dobré?
Avalox Blue Thunder 550
F - Joola Maxxx 450 - Max., Red
B - Joola Maxxx 450 - 2,0 mm Black
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Záměrné podání hranou rakety - legálnost servisu. 6 měsíců 2 týdnů zpět #38319

  • Alldeffoff
  • Avatar uživatele Alldeffoff
  • Offline
  • Nováček
  • Příspěvky: 8
  • Karma: 0
Díky za odpověď. Pro mě je to dobré vědět že se to smí takto hrát. Předpokládám že držátkem rakety se už ale podávat nesmí.
Poslední úprava: 6 měsíců 2 týdnů zpět od Alldeffoff.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Záměrné podání hranou rakety - legálnost servisu. 6 měsíců 2 týdnů zpět #38326

  • Klopič
  • Avatar uživatele Klopič
  • Offline
  • Super Veterán
  • Příspěvky: 559
  • Obdržená poděkování 230
  • Karma: 52
Môže. Aj to je súčasť rakety a nikde nie je napísané, že ním nemôžeš zahrať.
Až po zápästie je to súčasť "hracej ruky" a ktoroukoľvek jej časťou zahráš úder. je to správne.
Keď zahráš úder prstom hracej ruky (pokiaľ nej držíš raketu) a prejde to na druhú stranu, je to tiež správny úder.
Ešte raz za opýtam, načo je to dobré? Pri akej situácii si sa s tým stretol? Pretože nejaký praktický význam v tom nevidím. Jedine ak tak na zosmiešnenie súpera. Ale to by si musel hrať s niekým, kto pingpong hrať nevie, pretože čo len trošku znalý hráč takýto servis určite hneď potrestá.
Avalox Blue Thunder 550
F - Joola Maxxx 450 - Max., Red
B - Joola Maxxx 450 - 2,0 mm Black
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Záměrné podání hranou rakety - legálnost servisu. 6 měsíců 2 týdnů zpět #38333

  • Alldeffoff
  • Avatar uživatele Alldeffoff
  • Offline
  • Nováček
  • Příspěvky: 8
  • Karma: 0
Sice jsem to v pravidlech po zběžném pročtení nyní také neviděl. Přesto si moc dobře pamatuji že před cca 10 lety na soustředění v Sadské nebo někde u Frýdlantu s bratry Borůvkovými byl jeden trenér obranář co hrál nějakou německou 3-4 ligu a ten v tom měl jasno. Protože úmyslné podání topůrkem mu pískali i nám ho předváděl. Takže tam jsem si jistý že pokud se neměnila pravidla tak držátkem se úmyslně podávat nesmí.

Tedy mi zde vzniká rozpor čemu věřit když "hájíš" obě možné varianty, přitom držátkem je dle toho co jsem věděl špatně. Vím že celá hrací dlaň je povolena nově i dvojdotek neúmyslně zahraný, ale s úmyslem to nemá co dělat.
Poslední úprava: 6 měsíců 2 týdnů zpět od Alldeffoff.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Záměrné podání hranou rakety - legálnost servisu. 6 měsíců 2 týdnů zpět #38337

  • Klopič
  • Avatar uživatele Klopič
  • Offline
  • Super Veterán
  • Příspěvky: 559
  • Obdržená poděkování 230
  • Karma: 52
Alldeffoff
Ja neobhajujem žiadny z týchto servisov. Mne je to celkom u :prd . Nech to zahrá
aj starou papučou. Som toho názoru, že pokiaľ to pravidlá nezakazujú, tak neviem na základe akého pravidlá by to mal rozhodca hodnotiť ako zlé podanie.
Len stále nechápem kam by mala smerovať táto debata. Nejakú výhodu takýmto servisom nezískaš,tak o čo ide?
Btw, ak hráč zahrá v priebehu výmeny hranou, palcom alebo rúčku, v čom je rozdiel oproti servisu?
Avalox Blue Thunder 550
F - Joola Maxxx 450 - Max., Red
B - Joola Maxxx 450 - 2,0 mm Black
Poslední úprava: 6 měsíců 2 týdnů zpět od Klopič.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Záměrné podání hranou rakety - legálnost servisu. 6 měsíců 2 týdnů zpět #38338

  • mandomando
  • Avatar uživatele mandomando
  • Offline
  • Veterán
  • pevná vôľa hory prenáša fest tréning plody prináša
  • Příspěvky: 448
  • Obdržená poděkování 71
  • Karma: 14
Poviem to takto ked zahráš serva kantom alebo rukoveťou rakety tak tam nieje žiadna rotácia ani falš a tak mu do toho servu takú drbnem že to ani neuvidí ako som trafil satôl
:TT1 a druhý aj tretí aj 100 raz po sebe a nebude tak servovať lebo dostane latu alebo debakel jednoducho je to jeho debilina a ta sa tresce nekompromisne :rata
takže nech si tak podáva kolko chce pre mna je to výhoda nie nevýhoda :mnmn
1.Victas Quartet Allroud All+ FH : Nittaku Fastarc G-1 2mm BH: Spinlord Keiller 1,5mm
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Záměrné podání hranou rakety - legálnost servisu. 6 měsíců 2 týdnů zpět #38340

  • exit_2
  • Avatar uživatele exit_2
  • Offline
  • Expert
  • Příspěvky: 139
  • Obdržená poděkování 57
  • Karma: 12
Je to legálne a dokonca u nás jeden to podáva pri stave napríklad 10:10. Ťa to tak prekvapí, že pokazíš. Problém je, že väčšina týchto ľudí to podanie podáva nelegálne. Prečo nelegálne? Pretože si tú loptičku hodia do rakety a triafajú ju pri lete smerom hore a to sa nesmie. Pri lete smerom dole, keď do toho ťukneš rúčkou, tak to podanie je naozaj decké a nie je prudké a prekvapujúce.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Záměrné podání hranou rakety - legálnost servisu. 6 měsíců 2 týdnů zpět #38341

  • Alldeffoff
  • Avatar uživatele Alldeffoff
  • Offline
  • Nováček
  • Příspěvky: 8
  • Karma: 0
V Německu jistě nešlo o nelegálnost ve smyslu pohybu míčku směrem nahoru. Ale prostě z principu to nějakou oporu v pravidlech mít tehdy muselo když mu to v té 3 lize zatrhli.

V podstatě pokud bych si oblepil raketu nějakou vhodnou dýhou o šířce tloušťky rakety, tedy cca 2cm, tak získám relativně smysluplnou plochu na takto zahratelné podání ve kterém není rotace. A o tom že mi to pak většina soupeřů v rovnocenné soutěži párkrát za zápas 2x do roka vrátí pro něj uspokojivě dost pochybuji.

Buď to museli svést na nesportovní chování (k tomu se uchylují rádi když nic nenajdou) nebo je schváleno hrát UMYSLNE pouze potahem. A pak tedy otázka jak s hraním hranou rakety jak jsem se ptal prvotně. To že by se mohlo legálně podávat držátkem se mi pořád nezdá.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Záměrné podání hranou rakety - legálnost servisu. 6 měsíců 2 týdnů zpět #38376

  • exit_2
  • Avatar uživatele exit_2
  • Offline
  • Expert
  • Příspěvky: 139
  • Obdržená poděkování 57
  • Karma: 12
Aj rukou možeš schválne podať. Ako ti niekto dokáže, že to bolo schválne? Povieš, že si to tak trafil nechtiac. Čiže je to legálne. Len si to naozaj skús. Je veľký rozdiel tu loptu triafať, keď letí hore (rozumej hodíš si ju do rakety) alebo keď padá. Fakt by som si pozrel toho majstra, ktorý by to vedel tým druhým spôsobom a hlavne čo by to bolo za podanie.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Záměrné podání hranou rakety - legálnost servisu. 6 měsíců 2 týdnů zpět #38377

  • Alldeffoff
  • Avatar uživatele Alldeffoff
  • Offline
  • Nováček
  • Příspěvky: 8
  • Karma: 0
Pokud to děláš opakovaně a ví se to o Tobě,tak to dokazování by bylo velmi snadné. Tedy takto otázka nestojí. Pořád mi tu nikdo nenapsal že si je stoprocentně jistý že se takto hrát smí úmyslně a opakovaně. To že se při podání trefím nechtěně třebas rukou s tím nemá co dělat.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Záměrné podání hranou rakety - legálnost servisu. 6 měsíců 2 týdnů zpět #38379

  • Karel
  • Avatar uživatele Karel
  • Offline
  • Moderator
  • Příspěvky: 392
  • Obdržená poděkování 471
  • Karma: 104
:)

2.5.7 Hráč „udeří" (zahraje) míček, dotkne-li se ho ve hře buď pálkou drženou v hrající ruce nebo hrající rukou až po zápěstí.

Podle tohoto bodu se to zdá jasný, že :) , ovšem , já bych byl na straně sudího co mu úmyslně hraný servisy hranou rakety pískal

2.4.5 Pálka, jakákoliv vrstva pálky a jakákoliv vrstva potahu nebo lepidla na straně pálky používané k udeření míčku, musí být souvislá a stejné tloušťky.

no a dále
2.4.3 Strana pálky používaná k udeření míčku musí být pokryta buď potahem s obvyklým
vroubkováním ven o celkové tloušťce do 2 mm včetně lepidla nebo sendvičovým potahem s
vroubky dovnitř či ven o celkové tloušťce do 4 mm včetně lepidla.

no a hrana rakety rozhodně není strana pálky používaná k udeření míčku....

Za ty roky co to pinkám jsem takto hranou rakety viděl podávat taky pár jedinců, ovšem, že by tím hráč byl schopen získat nějakou herní převahu o tom nejsem přesvědčenej. Jako psychologickej fígl ve vypjatým zápase to ale určitě funguje.

K.
Butterfly - Moonbeam ST
F - Tenergy 05 - 2.1
B - Tenergy 05 - 1.9
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Poděkovali: mandomando

Záměrné podání hranou rakety - legálnost servisu. 6 měsíců 2 týdnů zpět #38388

  • Alldeffoff
  • Avatar uživatele Alldeffoff
  • Offline
  • Nováček
  • Příspěvky: 8
  • Karma: 0
Díky, takže je to zdá se podle toho co jsem pochopil na začátku - tedy se to cíleně/opakovně nesmí a dost by záleželo i na rozhodčím v nižších soutěžích asi. Na mezinárodním poli by to tedy měli pískat automaticky.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Záměrné podání hranou rakety - legálnost servisu. 6 měsíců 1 týden zpět #38390

  • Karel
  • Avatar uživatele Karel
  • Offline
  • Moderator
  • Příspěvky: 392
  • Obdržená poděkování 471
  • Karma: 104
:)
tohle vždycky bude záležet na posouzení rozhodčího.
Pokud hráč zahraje servis hranou rakety , lze jen velmi těžko určit, zda v tom byl úmysl a nebo náhoda. Samozřejmě, pokud se na to " půl hodiny šteluje " :dry: a je jasný, že to tak má v úmyslu zahrát, je to jiná..
V našich amatérských rekreačně-výkonnostních soutěžích by ses dle mýho ale nelegálnosti servisu dovolával marně, protože rozhodčí jsou přítomnii až od 3. ligy a i tam leckdy píská kdokoliv....

Pokud by tam licencovaný sudí byl a hráč hrál servis opakovaně , úmyslně hranou rakety, pak myslím, že rozhodčí mu to skutečně zatrhnout může. Od toho tam ten sudí je, aby si u stolu zjednal pořádek.

Že by se ovšem takhle hraný servis vídal na vyšších úrovních hry o tom pochybuju. Už samotný zahrání servisu je dost riskantní, nehledě na to, že přijímající není " osel " a ví předem co na něj poletí.
V ligových utkáních se mi to nestalo nikdy a ani jsem to nikdy neviděl. V krajských soutěžích ano - hráč hrál poměrně velmi jistě servis držátkem vždy ve vypjatých chvílích zápasu. Výhodu získal pouze tím, že na tvářích protihráčů vyloudil úsměv a chvilkovou ztrátu koncentrace a to leckdy stačilo.
Z mýho pohledu , učit se servis hranou nebo držátkem je nesmysl. To už když tak je lepší učit se servis , abych dal prase na hranu stolu - to tak riskantní zase není a je to mnohem účinnější a pro nervovou soustavu soupeře nebezpečnější :)

Pohodu a pink.
K.
Butterfly - Moonbeam ST
F - Tenergy 05 - 2.1
B - Tenergy 05 - 1.9
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Záměrné podání hranou rakety - legálnost servisu. 6 měsíců 1 týden zpět #38404

  • ropemaker
  • Avatar uživatele ropemaker
  • Offline
  • Expert
  • Příspěvky: 105
  • Obdržená poděkování 74
  • Karma: 56
Teď Vás asi trochu nas.. :nieg :ping
Pravidlo 2.5.7 hovoří jasně a nejde jen o podání.
Zjednodušeně řečeno: musíš držet v hrací ruce pálku, která odpovídá Pravidlům st. tenisu, ale ta pálka se vůbec nemusí dotknout míčku, protože budeš hrát údery hrací rukou po zápěstí. Právně je to naprosto správně, i když takhle hrát je totální nesmysl. Nějaké zesměšňování nedokážeš. :rata
GALAXY YINHE T11 PLUS (71g)
F: DONIC Slice 40 CD-ROM 1,8mm
B: DONIC Slice 40 CD-ROM 1,8mm
Poslední úprava: 6 měsíců 1 týden zpět od ropemaker. Důvod: neznalost zákonů neomlouvá
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Poděkovali: pirát Janes

Záměrné podání hranou rakety - legálnost servisu. 6 měsíců 1 týden zpět #38415

  • koad
  • Avatar uživatele koad
  • on-line
  • Expert
  • viem že vieš že viem
  • Příspěvky: 227
  • Obdržená poděkování 30
  • Karma: 7
Presne tak,predseda ma pravdu... :trtr aj keby zahral rukou v ktorej drzi raketu,je to podla pravidiel legalne podanie
Gergelka
Btf Tenergy 05 2,1mm
Joola rhyzer 48 max

Donic Li Ping Kitex
Fh Gewo Hype XT pro 40 1,9mm
Bh Gewo Hype XT pro 40 1,7mm
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Záměrné podání hranou rakety - legálnost servisu. 6 měsíců 1 týden zpět #38418

  • Karel
  • Avatar uživatele Karel
  • Offline
  • Moderator
  • Příspěvky: 392
  • Obdržená poděkování 471
  • Karma: 104
:)
ale no jasně, chlapci, bod pravidel 2.5.7, který tady několikrát z mnoha stran zazněl mluví jednoznačně.

Mě jde spíše o to, jestli má rozhodčí nějakou oporu v pravidlech, aby takto úmyslně hraný servis hráči zatrhl.

Já zastávám názor, že rozhodčí tam od toho je. Doma mě mezinárodní sudí říká, že oporu v pravidlech tam bude hledat velmi těžko, nicméně prodiskutujeme to ještě přímo s držiteli Modrého odznaku což je nejvyšší možná mezinárodně dosažitelná rozhodcovská licence a sám jsem zvědavej jakej resultát z toho vyplyne.

K.
Butterfly - Moonbeam ST
F - Tenergy 05 - 2.1
B - Tenergy 05 - 1.9
Poslední úprava: 6 měsíců 1 týden zpět od Karel. Důvod: pravopis))
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Záměrné podání hranou rakety - legálnost servisu. 6 měsíců 1 týden zpět #38425

  • koad
  • Avatar uživatele koad
  • on-line
  • Expert
  • viem že vieš že viem
  • Příspěvky: 227
  • Obdržená poděkování 30
  • Karma: 7
Tak to som fakt zvedavy,na co pridu,
Gergelka
Btf Tenergy 05 2,1mm
Joola rhyzer 48 max

Donic Li Ping Kitex
Fh Gewo Hype XT pro 40 1,9mm
Bh Gewo Hype XT pro 40 1,7mm
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Záměrné podání hranou rakety - legálnost servisu. 6 měsíců 1 týden zpět #38428

  • ropemaker
  • Avatar uživatele ropemaker
  • Offline
  • Expert
  • Příspěvky: 105
  • Obdržená poděkování 74
  • Karma: 56
No sorry jako :12drn , ani modrej či červenej odznak tohle nevyřeší. Ve 2.5.7 je jasně napsáno, čím můžeš úder zahrát, i samotný záměr zahrát úder hranou pálky nebo prstem či zápěstím apod. nemůže být posuzován jako nesportovní chování či zesměšňování soupeře,, máš tam ve 2.5.7 někde samyci :bum ?? Viděli jste někdy v tenise, že by rozhodčí odpískal špatný míč, když hráč zahrál úder rámem rakety?? Nebo ve fotbale, že by hráč nemohl zahrát hlavou nebo :cyc .. ?? Teď abych se snad bál, že mi rozhodčí u stolu odpíská "kiks", kterej jsem zahrál :zed a vono to spadlo na stůl ..
Vím, řešíme tady někdy dost nestandardní věci, ale pokud mám pravdu, tak si jdu za ní ...
GALAXY YINHE T11 PLUS (71g)
F: DONIC Slice 40 CD-ROM 1,8mm
B: DONIC Slice 40 CD-ROM 1,8mm
Poslední úprava: 6 měsíců 1 týden zpět od ropemaker. Důvod: 2.5.7
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Záměrné podání hranou rakety - legálnost servisu. 6 měsíců 1 týden zpět #38436

  • Karel
  • Avatar uživatele Karel
  • Offline
  • Moderator
  • Příspěvky: 392
  • Obdržená poděkování 471
  • Karma: 104
:)
Pavle, v klídku , nerozčiluj se :)
Nikdo tady přece bod pravidel 2.5.7 nezpochybňuje. Souhlasím, že zní naprosto jasně.
Mě je osobně šumafuk čím si kdo servis bude a nebo nebude hrát. Pouze je pro mě zajímavá diskuse na toto téma, když tady vlastně tvůrce tohoto vlákna odkazoval na sudího někde v Německu, který toto pískal. Mě zajímá pouze to, jestli má nebo nemá rozhodčí někde v pravidlech nějakou oporu, kterou by mohl použít v případě, že dotyčný takto úmyslně servis hraje.
Na první pohled skutečně nemá, taky si to myslím, ale natolik body pravidel detailně nikdo z nás hobíků nezná a zajímalo by mě , jak by sudí, který píská ty nejprestižnější turnaje po Světě v takovým případě postupoval. Nic víc, nic míň.
Od toho tam ten sudí přece je a pokud má nějakou možnost zasáhnout, pak je na něm jestli to udělá a nebo ne. A je to pak plně v jeho kompetenci.
Pokud je přece na place rozhodčí, pak v jakýmkoliv sportu platí přece to co řekne on a ne to co si o daný věci myslíš ty....

Sám si taky myslím, že odpověď bude, že to je naprosto v souladu s pravidly, ovšem krk bych na to tedy nedal. Je tam dost bodů, který třebas alespoň pro mě vyznívají tak, že by se na to daly vztáhnout, ovšem to jsou jenom moje subjektivní laický myšlenky.

Pohodu a pink.
K.
Butterfly - Moonbeam ST
F - Tenergy 05 - 2.1
B - Tenergy 05 - 1.9
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
  • Strana:
  • 1
  • 2
Moderátoři: pirát Janes, Karel, Tomas, Pavlik, romanzdk